Eco Tuning Bir Arabayı Nasıl Verimli Hale Getirecek?
Yayınlanma Tarihi : 01 Mar 2024
Yazı Kategorileri : Blog | Teknik Bilgiler

Araba motoru haritası (remap) nedir?

Aracınızın Motor Kontrol Ünitesindeki (“remap” olarak da bilinir) yazılımı değiştirmek, aracın performansını (ECU) iyileştirebilir.
Aracınızın elektronik kontrol ünitesi (ECU), aracınızın içinde bulunan yakıt enjektörleri, turboşarjlar, ateşleme bobinleri ve diğer bazı mekanik bileşenler ve sensörler üzerinde kontrol sağlamak için haritalardan yararlanır.

BMW ve Audi gibi otomobil üreticileri, yakıt verimliliği, sürüş performansı ve bileşen ömrünün en uygun kombinasyonunu sağlayan haritaya karar vermeden önce bu haritaların yüzlerce farklı versiyonunu kapsamlı testlerden geçiriyor.

Sonlandırılmış haritadaki sorun, uzun ömürlülük konusunda fazla önyargılı olması ve bunun sonucunda hem ekonominin hem de performansın olumsuz etkilenmesidir.

Biraz düşünürseniz, bunun çok mantıklı olduğunu göreceksiniz: üreticiler, eğer bunu önleyebilirlerse, garanti onarımlarının sayısında bir artış görmek veya memnun olmayan müşterilere sahip olmak istemezler.

Üreticilerin size ne düşündüğüne veya söylediğine rağmen, bir aracın yakıt verimliliğinde ve performansında neredeyse her zaman iyileştirmeye yer vardır. Bu geliştirmelerin aracın dayanıklılığından ödün verilmesine gerek yoktur.

Çoğu otomobil üreticisi, bileşenin kapasitesinin yüzde 80’inden fazlasını kullanana kadar araçlarının fabrikadan ayrılmasına izin vermiyor.

Aslında size ayarı bozulmuş bir araba sunuyorlar çünkü tüketicilerin çoğunluğunun bir araçta aradığı şeyin bu olduğuna inanıyorlar.

Ekonomik Motor Yeniden Haritası Bir Arabayı Nasıl Verimli Hale Getirecek?

Ekonominin yeniden haritalanması, aracın yakıt verimliliğini artırmak ve emisyonlarını azaltmak için bir aracın motorunun çalışma biçiminde ayarlamalar yapma sürecidir.

ECU, çeşitli motor bileşenlerinin nasıl çalıştığını kontrol etmekten sorumludur.

Bu değişiklikler ya bir ekonomi motoru yeniden eşlemesi ya da bir performans motoru yeniden eşlemesi gerçekleştirir.

Ekonominin yeniden haritası, devir aralığının alt kısımlarında torku iyileştirerek gaz kelebeği tepkisini artırır.

Bu özellikle önemli miktarda turbo gecikmesi yaşayan turbo dizel araçlarda faydalıdır.

Sonuç olarak, araç daha keskin bir gaz tepkisi kazanır ve gaz kelebeği girişine daha duyarlı olur.

Motorun yeniden haritalanması yakıt ekonomisini artırabilir mi?

Aracınızı yeniden haritalandırarak, genel yakıt verimliliğini artırabilir ve galonit başına katedilebilecek mesafeyi artırabilirsiniz.

Yeniden haritalanan otomobiliniz artık her galon benzinle daha fazla kilometre kat edebileceğinden, yakıt deponuzu daha az doldurmanız gerektiğini keşfedeceksiniz, bu da yakıt için harcadığınız tutarın azalmasına neden olacaktır.

ISYTuning’de, aracınızın performansını Ekonomik Motor Yeniden Haritası ile güvenli bir şekilde artırmak için uzmanlarımızla tanışın.

0 Yorum

Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir